Mianem laktozy określa się cukier mleczny, jaki występuje w mleku krowim w ilości 4 — 5%. By możliwe było jego trawienie w jelicie cienkim, niezbędny jest enzym o nazwie laktza. U osób, z którymi do czynienia mamy z jego niedoborem, po spożyciu laktozy pojawiać mogą się nieprzyjemne dolegliwości. Jak powinna wyglądać prawidłowa, pełnowartościowa dieta bez laktozy?
Objawy i skutki nietolerancji laktozy
Jakie są najbardziej charakterystyczne objawy nietolerancji laktozy? W przypadku pacjentów borykających się z tą dolegliwością, wspomniany powyżej związek nie rozkłada się w jelicie cienkim, a zamiast tego trafia w niezmienionej formie do jelita cienkiego, gdzie ulega fermentacji przy udziale mikroflory jelitowej. Produktami tych procesów są dwutlenek węgla, kwas mlekowy oraz wodór, które przyczyniają się do występowania gazów, nudności, biegunek oraz kolek. Do popularnych symptomów zalicza się również ból w podbrzuszu oraz przelewanie się w brzuchu. Wymienione objawy pojawiają się najczęściej w ciągu od 30 minut do 2 godzin od momentu spożycia laktozy.
Nietolerancja laktozy nie jest reakcją alergiczną. Mimo że jej objawy nie przyczyniają się do uszkodzeń układu trawienia, powodują znaczący dyskomfort. Co za tym idzie — spora część osób, które dotykają powyższe objawy, trwale rezygnuje ze spożywania mleka, co prowadzić może do zaniku produkcji laktazy i zdolności do trawienia cukru mlecznego.
Jak się okazuje, w znaczącej większości przypadków nie ma konieczności całkowitego rezygnowania z produktów mlecznych. Stanowią one bowiem niezwykle ważne źródło witamin z grupy B, witaminy A i E, wapnia, białka oraz magnezu. Co więcej, pewne dawki laktozy mogą być spożywane w pełni bezpieczne nawet przy jej nietolerancji. Jak pokazują badania, jest to około 12 gram jednorazowo, co stanowi równowartość 1 szklanki mleka.
Zamienniki klasycznych przetworów mlecznych
Osoby, które borykają się z upośledzoną tolerancją cukru mlecznego, powinny unikać lub ograniczyć spożycie produktów zawierających w swoim składzie mleko, a także jego przetwory i pochodne. Bez obaw jeść mogą one natomiast wyroby wolne od laktozy (informację na ten temat znaleźć można na opakowaniu).
Do kategorii produktów bez laktozy zaliczają się między innymi wyroby mleczne bezlaktozowe wyprodukowane z mleka, z którego usunięta została laktoza, mleka roślinne (migdałowe, sojowe, owsiane, ryżowe, kokosowe czy z nerkowców), roślinne zamienniki serów żółtych, wyroby, które nie zawierają w składzie czystej laktozy i dodatków, jak serwatka czy mleko w proszku i pełnotłuste fermentowane napoje mleczne pozbawione nieukwaszonego mleka (jest to na przykład kefir, zsiadłe mleko oraz jogurt grecki).
Porównywarka cateringów dietetycznych https://dietly.pl pomoże Ci znaleźć najlepszą dietę bez laktozy dopasowaną do Twoich indywidualnych potrzeb. Przekonaj się, jakie to proste!