jak zrobić ziołową nalewkę?
fot. Pexels.com

Alkohol kojarzy się często z upojeniem alkoholowym szkodliwym dla zdrowia. Jednak w postaci ziołowej nalewki jest naturalnym lekiem pomagającym na różne dolegliwości zdrowotne. Jakie właściwości ma alkohol nasączony ziołami?

Przeczytaj też: http://www.jestemprzytobie.pl/nalewki-ziolowe-wszystko-co-musisz-wiedziec/

Pozytywny wpływ nalewek ziołowych na zdrowie

Zioła zawierają wiele substancji zbawiennych dla naszego zdrowia. W ich skład wchodzą między innymi związki organiczne takie jak olejki eteryczne, fitosterole, glikozydy, garbniki, a także witaminy C i P, błonnik pokarmowy oraz minerały m.in. żelazo, magnez, selen, cynk, wapń czy fosfor. Nalewki na bazie ziół mogą zrobić wiele dobrego dla naszego organizmu. To, na jakie przypadłości nam pomogą, zależy od rodzaju leczniczych roślin, które zalejemy alkoholem.

Nalewka z rumianku pomaga goić rany i minimalizować stany zapalne. Trunek z czosnku działa jako naturalny antybiotyk, dlatego wspomaga walkę z przeziębieniem. Liście ginko leczy astmę, szumy w uszach i poprawia funkcjonowanie mózgu. Decydując się na nalewkę z bazylii lub pokrzywy, można usprawnić układ pokarmowy. Żeń-szeń zanurzony w alkoholu niweluje problemy z erekcją, natomiast trunek z walerianą uspokaja i poprawia jakość snu.

Nalewki, zwłaszcza przez wysoką zawartość alkoholu, mogą być szkodliwe w niektórych przypadkach. Mogą m.in. wchodzić w interakcje z innymi lekami lub powodować reakcje alergiczne, dlatego, zanim sięgniemy po ziołowy trunek, warto najpierw skonsultować się z lekarzem.

Przepis na domową nalewkę ziołową

Nalewka ziołowa jest banalna w przygotowaniu – wystarczy wybrać zioła i zanurzyć je w alkoholu. Poniżej kilka praktycznych wskazówek, których warto się trzymać podczas tworzenia ziołowej mikstury.

  • Wybierz zioła, które pomogą zwalczyć interesującą cię dolegliwość.
  • Zapełnij posiekanymi liśćmi ziół ⅔ karafki lub słoika, a później dodaj do nich świeże części rośliny, jak owoce czy korzenie. Całość należy zalać kilkudziesięcioprocentowym alkoholem.
  • Zabezpiecz naczynie pergaminem, a następnie nakrętką lub zatyczką.
  • Pozostaw mieszankę na minimum sześć tygodni w temperaturze pokojowej. Gotowa nalewka przelana do butelki może być dobra do spożycia nawet przez kilka lat.

Zobacz także: http://jami-jami.pl/dlaczego-warto-cwiczyc-joge/

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here