Ile tężeje galaretka? Podpowiadamy!

Galaretka to świetny i uniwersalny dodatek w naszej kuchni, który kosztuje niewiele, a który może nie jeden raz okazać się pysznym uzupełnieniem wielu dań czy wypieków. Może też być świetnym deserem albo bazą do zrobienia ptasiego mleczka. Jej cena nie jest zbyt wysoka i często już na promocji możemy zaopatrzyć się w zestaw kilku galaretek za niewielkie pieniądze. Niestety, mimo prawie samych plusów galaretki (wszechstronność, niska cena, dostępność i smak) mamy też jeden mały minus tego smakołyku. Otóż na galaretkę niestety często musimy trochę poczekać, co może niekorzystnie wpływać zwłaszcza na nasze dzieci, które czekają na to, by zjeść pyszny deser zrobiony z galaretki i sezonowych owoców. Odpowiedzmy sobie zatem na pytanie, ile tężeje galaretka i czy są jakieś sposoby, żeby móc szybciej rozkoszować się jej smakiem?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie, ile tężeje galaretka, musimy poznać sposoby na to, jak dobrze galaretkę przygotować. Otóż jak się okazuje, już samo przygotowanie galaretki może okazać się błędne, a to będzie niekorzystnie wpływać na to, ile tężeje galaretka. Okazuje się bowiem, że rozpuszczenie galaretki we wrzątku będzie bardzo dużym błędem, ponieważ galaretka w tak wysokiej temperaturze wody straci swoje właściwości i nie będzie mogła zastygnąć. Kolejnym błędem, który możemy popełnić, a który wpłynie na to, ile tężeje galaretka, będzie rozpuszczenie galaretki w zbyt dużej ilości wody. Częstym błędem jest to, że nalewamy np. 500 ml wody zamiast 400 ml (czyli tej ilości, która jest napisana na opakowaniu). W ten sposób galaretce będzie trudniej zastygnąć. Aby uratować sytuację ze zbyt dużą ilością wody, należy dosypać odrobinę galaretki z drugiego opakowania i energicznym ruchem rozpuścić ją w wodzie tak, aby nie powstały grudki. Pamiętajmy, aby bezwzględnie rozpuścić galaretkę w przegotowanej, ciepłej i niewrzącej wodzie. Musimy zachować też odpowiednią ilość wody wskazaną na opakowaniu, czyli jeśli mamy rozpuścić galaretkę w 400 ml, to rozpuszczamy ją w 400 ml.

Zatem ile tężeje galaretka? Wszystko zależy do tego, czy po rozpuszczeniu galaretki umieścimy ją w chłodnym pomieszczeniu. Im niższa temperatura, tym galaretka szybciej stężeje. Co do zasady po przygotowaniu galaretki i ostudzeniu naczynia z nią w zimnej wodzie, a następnie włożenia jej do lodówki, na galaretkę czekamy do około 2 godzin. Już po godzinie galaretka zacznie tężeć, co możemy sprawdzić, delikatnie mieszając ją łyżką. Jeśli natomiast nie będziemy obniżać temperatury, w której umieścimy naczynie z galaretką, możemy czekać na nią nieco dłużej. Zalecane jest, aby galaretka będąca dodatkiem do ciasta, tężała w lodówce przez całą noc. Także to, ile tężeje galaretka, może zależeć od indywidualnego przypadku i jedzenia, jakie przygotowujemy z jej użyciem.

Jeśli jednak nie mamy czasu i chcemy mieć galaretkę na już, zawsze możemy kupić gotową galaretkę w plastikowym kubku. Takie galaretki możemy spotkać w praktycznie każdym sklepie. Wówczas nie będziemy musieli się zastanawiać, ile tężeje galaretka i ile trzeba na nią czekać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *